Wednesday, August 20, 2014

Nikonistii in vizita la satul parasit

nikonistii.blogspot.ro au vizitat unul din satele parasite din Apuseni. Satul parasite , despre care va voi povesti in cele ce urmeaza , se afla in Muntii Trascau in amonte de Cheile Rametului. Dupa ce veti trece Cheile Rametului veti ajunge intr-o deschidere unde este amplasat satul Cheia. Un alt acces mai este si pe poteca de la salciua sau Bradesti. In zona sunt mai multe trasee turistice . Satul parasit (satul Cheia) este vizitat anual de peste 500 de turisti.

Ne-am inhamat cu doua aparate foto nikon si 2 obiective , telecomenzi si trepiede. Satul Cheia , la recensamantul din 1960 , numara 160 de persoane , pentru ca in prezent sa vietuiasca doar o maicuta pustnica , primind canon de a avea o viata la departare de civilizatie. Se mai gasesc inca vreo 3 persoana care locuiesc acolo , veniti in ultimii 20 ani. Dupa cum va ziceam se poate ajunge , traversand Cheile Rametului, pe unul dintre traseele de pe Brana Caprei sau pe cursul apei . Varful din imaginea cu casa se numeste "Vulturul" iar traseul pe care se poate ajunge la el depaseste cateva
ore, din satul Cheia. In satul Cheia se pot vizita mai multe case vechi , rehabilitate total sau partial, vechea scoala , o biserica, o troita veche de mai bine de 200 de ani, care am redato si in fotografia alaturata. In zona , se gasesc numeroase specii de plante si animale prin care si cel putin un urs isi traieste veacul prin satul parasite. Anul trecut , ursul s-a hranit cu 2 vaci (mai jos aveti craniul unei vaci mancate de urs) iar anul acesta , s-a multumit cu o vaca. Cei mai multi turisti care ajung in satul parasit sunt in august , mai precis de sarbatoarea Sf. Maria , unde pe 15 august , este hramul Manastirii Ramet.
 
Voi reveni in posturile urmatoare cu fotografii ale traseului de parcurs prin Chei.

No comments:

Post a Comment