Sunday, September 14, 2014

Timpul de expunere



Timpul de expunere este foarte important in rezultatul final al fotografiei. Fie ca vrem sa inghetam imaginea sau dorim sa realizam un panning , aceste doua lucruri depind de timpul de expunere. Dar trebuie sa tinem cont si de ceilalti doi parametrii ai expunerii si anume diafragma si sensibilitatea senzorului (iso)

Ce inseamna timpul de expunere? Ei bine imaginativa ca aveti o imcapere cu o fereastra , iar draperia inchisa , face intuneric perfect. Timpul in care draperia este trasa si pusa la loc se numeste timpul de expunere, cu mentiunea ca sunt doua drapeirii care curg una pdupa alta.
Ce este timpul sincron? Timpul sincron este timpul in care perdeaua este trasa complet de pe sensor. Se pare ca doar nikonistii au parte de cel ma scurt timp sincron si anume 1/500 secunde la veteranul D70. Puteti folosisi timpi de expunere mai scurti cu flashul pornit , dar veti avea parti intunecate pe fotografie.
Cat de lung pot face timpul de expunere astfel incat sa nu imi iasa miscata poza?
Daca tineti corect aparatul foto in mana , regula spune ca puteti trage la 1/dublul distantei focal; acum profesionistii pot si cu timpi mai lungi de expunere. Dar iata cateva trucuri prin care puteti lungi timpul de expunere:  folosirea  vr-ului(specifica la nikonisti), sprijinirea obiectivului pe cot, rafala de minim 2 cadre(atunci cand apasati pe declansator, aparatul se misca dar daca tineti butonul apasat si aparatul foto este setatpe rafala al doilea cadru este mai clar. Ei bine daca v-am prezentat cateva trucuri despre cum sa folositi timpi de expunere mai lungi va voi spune  ca trei picioare sunt mai stabile de cat doua si va las pe voi voi sa ghiciti despre ce vorba.
Ce faceti daca aveti prea multa lumina si doriti sa fotografiati cu timpi lungi de expunere?
Pe vremuri exista filtru gri azi se numeste filtru nd . Este un filtru care iti ia din lumina astfel caci cu ajutorul lui se pot fotografia norii sau cursul unor cascade ca lapatel. Dar totusi ca facem daca cerul e prea luminat fata de peisajul care este mai putin liminat; evident ca s-a gasit si pentru aceasta o solutie , si anume filtru care este nd doar pe jumatate.

No comments:

Post a Comment